Villa B / Tectoniques Architects

The plan is efficient, almost square, measuring 10 x 11m. Along the west of the ground floor is a garage finished in black pannels timber composite, extended by a canopy. Free and open, it is organised around a central core that contains the services: cellar, networks, shower/bath room, and kitchen. All the rooms form a ring around this hub. Uninterrupted through views and continual contact with nature are maintained by using sliding partitions and large glazed areas facing each other. A strip of ancillary and storage areas runs along the full height of the west wall. The overall scheme creates a multipurpose space, open onto the south and north gardens and the patios. Consistency is created between the building and the external spaces, which enhance each other. Thus the living area becomes larger than the space delimited by the walls.