Villa S2 / MARC architects

Villa S2 on IJburg island is a three-story high split-level villa with spacious design, high ceilings and great openness to the waterfront. The form of the villa had to be a very compact one. This is controlled by the relatively small plot so close to the water on one hand and client needs on the other. At the front side of the house a ramp goes right into a small parking which contains part of the basement. At the backside a dike separates the waterfront from the plot. The position of the villa close to this dike establishes the depth of the basement in a way that no structures were allowed to penetrate the slopes or dike form. This condition in itself makes it a Super Dutch design. The clients desire to have a guesthouse in the other part of the basement leads indisputably to the need for direct daylight coming into this space. Conceding the former requirements we designed the basement partly above ground level in combination with the lifted ground floor and its split level space. Most of the ground floor level is almost two feet above the garden. Some floors and spaces are lifted 4 feet. This design solution provides magnificent views over the surrounding waters and south European vegetation of the IJburg island.